Cezayir-Fransa hattında sıcak temas:

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki diyaloğun sürdürülmesi yönünde mutabakata vardı. Görüşmede, Ağustos 2022’de imzalanan “Cezayir Deklarasyonu” temelinde ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı.

Macron, Tebbun’un Ramazan Bayramı’nı da kutladı. Liderler, son dönemde yaşanan gerginlikleri değerlendirdi ve yakın zamanda yüz yüze görüşme kararı aldı.

Görüşmede, güvenlik ve göç gibi alanlarda işbirliğinin yeniden başlatılması gerektiği vurgulandı. İki lider, Avrupa, Akdeniz ve Afrika’daki ortak çıkarlar doğrultusunda eşit ortaklık temelinde diyaloğu sürdürme konusunda anlaştı.

Macron’un, Fransa’nın Cezayir’deki sömürge geçmişine dair suçları kabul etme sürecini sürdürdüğü hatırlatıldı.

Fransa’nın sömürge dönemindeki insan hakları ihlalleri hâlâ iki ülke arasındaki başlıca sorunlardan biri. 17 Ekim 1961’de Paris’te yapılan barışçıl bir gösteride, Fransız polisinin müdahalesi sonucu 300’den fazla Cezayirli hayatını kaybetmişti. Bu olay tarihe “Paris Katliamı” olarak geçmiş, ancak bugüne kadar herhangi bir adli soruşturma açılmamıştı.

Macron, 2021’de yaptığı açıklamada, dönemin polis müdürü Maurice Papon’un sorumluluğundaki bu olayları Fransa için “affedilemez” olarak nitelemişti.

Macron’un 2022’deki Cezayir ziyareti sırasında imzalanan deklarasyonla, iki ülke arasında işbirliği artırılmış, sömürge dönemiyle ilgili tarihi konuları araştırmak üzere ortak tarihçiler komisyonu kurulması kararlaştırılmıştı.

Fransa’nın, egemenlik tartışmalarının sürdüğü Batı Sahra’da Fas’ın özerklik planını desteklemesi, Cezayir ile ilişkileri daha da gerginleştirdi. Cezayir, Temmuz 2024’te Paris’teki büyükelçisini geri çekmişti.

İki ülke arasında çözüm bekleyen diğer sorunlar arasında, Fransa’nın elindeki Cezayir arşivleri, Paris’teki müzede sergilenen devrim liderlerinin kafatasları, nükleer denemelerin mağdurlarına tazminat ve bağımsızlık savaşında kaybolan 2.200 kişinin akıbeti gibi başlıklar öne çıkıyor.

Related Posts

Rutte: Çin, Tayvan’a saldıracak olursa önce küçük ortağı Putin’i arar

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Çin’in Tayvan’a saldırmasıyla tetiklenebilecek çatışmalara ilişkin, “Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Tayvan’a saldıracak olursa öncelikle Moskova’daki küçük ortağı Vladimir Putin’i arar” dedi.

Rus ordusu ilerleyişini sürdürüyor: Ukrayna’da 2 yerleşim birimi daha Rusya kontrolüne geçti

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Harkiv ve Donetsk bölgelerinde iki yerleşim birimini ele geçirdiklerini bildirdi.

MHP’li isimden dikkat çeken Bahçeli mesajı

MHP’li Yönter, Devlet Bahçeli’nin MHP Genel Başkanlığının 28. yılını kutladı.

İstanbul’da barajların doluluk oranı düşmeye devam ediyor!

İSKİ 6 Temmuz baraj doluluk oranlarını açıkladı. Mevsim etkisi nedeniyle barajlardaki düşüş sürüyor.

Putin’den bıkan Trump, Ukrayna’yla barışıyor

Trump, Zelenskiy ile yaptığı görüşmede Ukrayna’ya Patriot füze desteğinin süreceği mesajını verdi. Rusya’ya tepkili konuşan Trump, “Putin barış istemiyor” dedi. Kiev, ABD’nin sevkiyat kararından kaygılı olsa da Washington’dan umutlu.

Ülke şokta! Muhalefet lideri bir araca bindirilip zorla kaçırıldı

Mozambik’te siyaset sahnesi sarsıcı bir gelişmeyle gündeme oturdu. Demokratik Devrim Partisi’nin lideri Vitano Singano, kimliği belirsiz 6 kişi tarafından silah zoruyla bir araca bindirilerek kaçırıldı. Olayın üzerinden iki gün geçmesine rağmen Singano’dan hâlâ haber alınamıyor.