76 milyon yıllık “cinayet” çözüldü

Kanada’da Yapılan Çalışmada Teruzorun Boyun Kemiği Keşfedildi

Kanada’nın Alberta bölgesinde yürütülen çalışmalar sonucunda, Azhdarchidae ailesine ait bir teruzorun boyun kemiği bulundu.

Dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olan teruzorlar, tarihteki en büyük uçan hayvanlar olarak biliniyor.

Yaklaşık 76 milyon yıl öncesine dayanan bu boyun kemiğinin, Cryodrakon boreas türünden bir yavru teruzora ait olduğu belirlendi. Bu yavru teruzorun kanadının 2 metre olduğu tahmin ediliyor, yetişkinlerin ise 10 metreye kadar kanat açabildiği biliniyor.

Yapılan araştırmalara göre, kemiği inceleyen bilim insanları, üzerinde 4 milimetrelik bir ısırık izi keşfettiler.

Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nden Dr. Caleb Brown yaptığı açıklamada, “Teruzor kemiklerinin çok hassas olduğunu ve başka bir hayvan tarafından ısırıldığının açıkça görüldüğü fosillerin oldukça nadir olduğunu” belirtti, ayrıca bu örneğin bir yavruya ait olmasının daha da nadir bir durum olduğunu vurguladı.

Dr. Brown ve ekibi, bulgularını Journal Of Paleontology dergisinde yayımlanan bir çalışmada paylaştılar ve ısırık izinin timsah benzeri bir hayvanın yaptığını tespit etti.

Popüler bilim dergisi IFLScience’a göre, ısırığı gerçekleştiren hayvanın Alligatoridae familyasına ait Leidyosuchus canadensis türüne mensup olduğu düşünülüyor. Bu hayvanlar, günümüz timsah ve kaymanlarının atası kabul ediliyor.

Yapılan yeni araştırma, 76 milyon yıl öncesi av–avcı ilişkileri hakkında önemli ipuçları sunuyor ve timsahların yavru teruzorları avladığı veya beslediği düşüncesini destekliyor.

Dr. Brown ise yaptığı açıklamada, “Sadece bir kemiğin bile 76 milyon yıl önceki yaşam mücadelesine dair önemli bilgiler sunabiliyor olması son derece etkileyici” dedi.

Her zaman en eksiksiz fosilin değil, kısmen korunmuş fosillerin bile ilginç hikayeler anlatabileceği vurgulandı.

Related Posts

Çin, ABD yaptırımlarından önce milyarlarca dolarlık Nvidia H20 stokladı

Çinli teknoloji devleri, ABD’nin yeni ihracat kısıtlamalarını öngörerek Nvidia’nın Çin’e yönelik yapay zeka çipi H20 için milyarlarca dolarlık sipariş verdi. Japonya merkezli Nikkei’nin haberine göre Alibaba, Tencent ve ByteDance gibi önde gelen …

ChatGPT çöktü mü OPEN AI sorun mu var 22 Nisan Salı?

Chatgpt hayatımızla yeni girmesiyle beraber, yapay zeka sohbet robotudur. ChatGPT neden açılmıyor ve 22 Nisan Perşembe2025 ChatGPT çöktü mü gündeme geliyor. ChatGPT ne zaman açılacak ve ChatGPT neden açılmıyor merak ediliyor. ChatGPT neden açılmıyor …

Kullanıcılar, iOS güncellemelerinin iPhone’ları bozduğunu düşünüyor

Bazı iPhone kullanıcıları, en son iOS güncellemesi olan iOS 18.4.1’i yükledikten sonra telefonlarının çalışmaz hale geldiğini iddia ederken, Apple ise güvenlik açığına karşı güncellemeyi hemen yapmayı öneriyor.

Ali Uğur Aktepe 5G ve 6G Teknolojilerinin Telekomünikasyona Etkisinden Bahsetti

Aktepe, yeni nesil iletişim teknolojilerinin toplumlar üzerindeki etkisine dair şu değerlendirmelerde bulundu: “İletişim teknolojileri her zaman insanlığın gelişiminde itici güç oldu. Bugün 5G’nin yaygınlaşması ve 6G araştırmalarının hız kazanmasıyla …

Samsung Galaxy teknolojisiyle 25 basketbol sahası büyüklüğündeki mercan resifi habitatı restore edildi

Samsung, bir yıl önce mercan resiflerinin restorasyonuna yönelik yeni ve inovatif çözümler keşfetmek için kendini deniz ekosistemlerini restore etmeye adamış kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Seatrees ile iş birliği yapmaya başladı.

Bluesky’da mavi tik dönemi başladı

Sosyal medya platformu Bluesky, hesap güvenliğini artırmak ve kullanıcıların gerçek profilleri kolayca ayırt edebilmesini sağlamak amacıyla mavi tik sistemini devreye aldı. İlk aşamada yalnızca belirli kurumlar doğrulama yetkisi alacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir