İSTANBUL – Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten, Garanti BBVA Pendik Teknoloji Kampüsü’nde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi.
Türkiye ekonomisine dair de değerlendirmelerde bulunan Akten, 2024 yılına ilişkin, “Enflasyonun geçtiğimiz yıl mayıs ayında zirve yapmasının ardından düşüş sürecine girdiğini görüyoruz. Dezenflasyon sürecindeyiz ve yüzde 44 ile bitti, bu çok ciddi bir düşüş. Hem ödeme sistemleri hem de kredilerde 2024 yılı, güçlü büyüme kaydettiğimiz bir yıl oldu. Sektörün üzerinde büyüme sağladık. Enflasyonun yıl sonuna doğru yüzde 44 seviyelerine gerilemesi bizi oldukça pozitif etkiledi” diye konuştu.
YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ
Akten, yıl sonu enflasyon tahminin sorulması üzerine ise “Sene sonunda Merkez Bankası’nın yüzde 19-29 arası enflasyon beklentisi var. Biz de Merkez Bankası’nın tahmin aralığı içinde kalacak şekilde gerilemesini bekliyoruz” dedi.
Akten, özellikle cari açığın 2023 yılında 40 milyar dolardan 2024’te 10 milyar dolara gerilediğini ve net uluslararası rezervlerin önemli bir seviyeye ulaştığını belirterek bunları önemli adımlar olarak değerlendirdiklerini belirtti. BBVA Genel Müdürü, “TL tasarrufa daha fazla yönelme olduğunu gördük bu da bir kazanım. Rezervlerin ciddi bir şekilde yükseldiğini gördük. Bunlar önümüzü görmek açısından ciddi kazanımlar” ifadelerini kullandı.
‘YÜZDE 3 BÜYÜME BEKLİYORUZ’
Yıl sonu büyüme tahminini de paylaşan Akten, “TL bonolarına olan ilgi yüzde 1’e kadar düşmüştü. Şu anda yüzde 15 üstünde. Bizim Hazine’den en çok işlem yaptığımız enstrüman TL bonoları yurtdışına da ciddi talep oluyor. Bunları yaparken de Amerikalıların hep dediği ekonomide yumuşak iniş yapalım sözünü biz yapmış görünüyoruz. Çünkü 2. ve 3. çeyrekte neredeyse büyüme olmadı, eksi 0,2’ydi. Son çeyrekte daha pozitif olmasını bekliyoruz. Bu sene yüzde 3 büyüme bekliyoruz. Potansiyelimiz yüzde 4, 4-5. Enflasyon daha düşük olduğunda geçmişte daha hızlı büyüdüğümüzü de gördük” diye konuştu.
TÜSİAD AÇIKLAMASI
Akten, TÜSİAD Genel Kurulu’nda yapılan konuşmalar sonrası YİK Başkanı Ömer Aras hakkında başlatılan soruşturmanın sorulması üzerine şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yabancı, Türk yatırımcı ve ekonomi için en önemli konulardan biri öngörülebilirlik, diğeri finansal istikrar. Bir ülkeye gittiğinizde sağlam bir bankacılık sistemi var mı, karşınızdaki partinin sizin bankanızda bir kredi limiti var mı diye bakarsınız. Bu da ülkenin kredibilitesi ile alakalı. Ülkemizde de muhakkak her gün bir şeyler oluyor her yerde olduğu gibi. Ama bunun öngörülebilirlik ya da bankacılık sektöründeki etkileri daha önemli. Çünkü Türkiye çok gelişmiş bir para piyasası olan ülke. Dünyada kripto ticarette ilk 5’te. 7-24 döviz alabildiğiniz, paranın çok hızlı aktığı bir yer ve çok sofistike ve bankacılık sistemi var. Buradaki öngörülebilirlik arttığı zaman daha ciddi yatırımların geldiğini görüyoruz.”
More Stories
Konut Kampanyası ile Fiyatların Düşmesi Bekleniyor
“81 ilimizde yapılacak konutlar ülkemizin büyümesine katkı sağlayacaktır”
Dörtdivan’da Yangın Tatbikatı