PNG formatı 20 yıl sonra büyük değişim geçiriyor

Görüntü Formatları Dünyasında Büyük Değişim: Yenilenmiş PNG Formatı

1995 yılından bu yana değişmeyen PNG (Portable Network Graphics) formatında devrim niteliğinde bir gelişme yaşandı. PNG, 20 yılı aşkın bir süredir ilk kez kapsamlı bir güncelleme aldı. Yeni yayınlanan 3. sürüm ile PNG, HDR görüntüler, animasyon desteği ve Exif meta verileri gibi modern özellikleri destekleyecek.

Yapılan teknik güncellemeler W3C (World Wide Web Consortium) tarafından resmi olarak yayınlandı. Yenilenen PNG formatı artık daha geniş bir renk yelpazesini destekleyecek ve yüksek dinamik aralık (HDR) içeriği daha verimli bir şekilde gösterebilecek.

HDR desteği için yeni bir etiketleme sistemi olan CICP (Coding-Independent Code Points) geldi. Bu sistem sayesinde HDR görüntüler, daha küçük dosya boyutlarında saklanabilecek. Böylece yüksek kaliteli görüntüler korunurken, PNG’nin kayıpsız sıkıştırma avantajı devam edecek. Ayrıca, kullanıcılar için ekstra bir bekleme süresi olmayacak; büyük tarayıcılar (Chrome, Edge, Firefox, Safari) zaten yeni renk aralıklarını destekliyor.

2001 yılında ilk kez ortaya çıkan PNG animasyonları resmi standartlarda yer almıyordu. Ancak şu anda, animasyon desteği PNG standardının ayrılmaz bir parçası haline geldi. PNG animasyonları, daha fazla renk seçeneği sunarken, dosya boyutları daha büyük olabiliyor. Bu özellik özellikle tasarım ve medya odaklı projelerde tercih edilebilir.

Yenilenen PNG sürümü, JPEG’den aşina olduğumuz Exif meta veri desteğini de sunuyor. Artık PNG dosyalarında çekim zamanı, kamera modeli, lens türü, konum bilgisi ve telif hakları gibi detaylar entegre edilebilecek. Modern tarayıcılar yanı sıra, iOS, macOS, Adobe Photoshop, DaVinci Resolve ve Avid Media Composer gibi birçok yazılım da bu yeni sürümü destekliyor.

Related Posts

Kayseri’de haltercilere yeni ekipman desteği

Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Kulübü halter sporcularına ekipman dağıtım töreni gerçekleştirildi.

KKKA aşısında sona doğru: İnsan üzerinde çalışmalar başlayacak

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde üretilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili aşıda, yakın zamanda insan üzerinde faz çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Koronavirüs aşısı olan Turkovac’ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yapılacak birkaç deneyin ardından her şeyin yolunda gitmesi halinde bu yılın sonunda insan faz çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.

WhatsApp için yeni kalite ayarı

WhatsApp için yeni bir özellik sunulacak. Bu özellik, medya dosyalarının otomatik olarak hangi kalitede indirileceğini belirlemeyi sağlayacak.

Bu bilgisayar insan beyninden yapıldı: Canlı gibi ömrü var

İnsanlık, yapay zeka ile imtihanının henüz başlarındayken; dünyanın diğer tarafında çığır açan bir yeniliğe imza atıldı. Avustralya merkezli Cortical Labs şirketi, insan beyin hücrelerinden geliştirilen dünyanın ilk biyolojik bilgisayarını satışa çıkardı.

FC25’te 8. Sezon büyün yeniliklerle başlıyor

EA Sports’un popüler futbol simülasyonu FC25’te 8. Sezon yepyeni bir Premium Pass ve oyun içi güncellemelerle 5 Haziran’da başlıyor. Bu sezonun en dikkat çeken teması Shapeshifters! Alexis Sanchez’ten Kaka’ya, Tonali’den Douglas Luiz’e kadar birçok …

Microsoft’un desteklediği şirkette yapay zeka skandalı: Sorulara 700 Hintli cevap vermiş

Bir zamanların gözde yapay zeka girişimi Builder.ai’ın aslında yapay zeka olmadığı, Hindistan’da yüzlerce insanın çalıştığı bir sistem olduğu ortaya çıktı.